top of page

ШОПИНГ ТУРИЗЪМ: КАЛЕНДАР НА ЗИМНИТЕ РАЗПРОДАЖБИ



За много хора думата "saldi" е сред любимите италиански думи. Не е случайно, защото великите италиански салди са един все по-често срещан повод туристите да поглеждат към Италия. Безброй молове, търговски центорве и аутлети са пръснати навсякъде из страната.


Салди и намаления не е едно и също нещо – салдите са два пъти годишно – след новогодишните празници и през лятото (началото на юли). Продавачите не просто намаляват някаква стока (sconti), което могат да правят през цялата година – салдите са период, който е определен със специален закон, последното издание на който се нарича Код на потреблението. Преди всяка сезонна разпродажба се обявява и календар за всеки регион.


Най-известните правила, които продавачите трябва да спазват, са задължението да обявяват цената преди и след намалението, както и процентното намаление, отделянето на продуктите в сезонната разпродажба от тези, които не са с намаление, възможността за смяна на дефектени стоки.


Календарът на зимните намаления вече е известен. В почти всички региони на Италия те ще започнат между 4 и 5 януари ( с изключение на Сицилия), а краят им варира значително в различните региони.

Ето и конкретиката за различните региони:

Базиликата: 5 януари - 1 март

Калабрия: 4 януари - 3 март

Кампания: 4 януари - 3 март

Емилия-Романя: 5 януари - 5 март

Фриули Венеция Джулия: 4 януари - 31 март

Лацио: 4 януари - 15 февруари

Лигурия: 4 януари - 17 февруари

Ломбардия: 5 януари - 5 март

Марке: 4 януари - 1 март

Молизе: 5 януари - 5 март

Пиемонт: 4 януари - 29 февруари

Пулия: 5 януари - 28 февруари

Сардиния: 4 януари - 4 март

Сицилия: 2 януари - 15 март

Тоскана: 4 януари - 4 март

Умбрия: 5 януари - 5 март

Вале д'Аоста: 5 януари - 31 март

Венето: 4 януари - 28 февруари

Трентино Алто Адидже – 4 януари - 15 февруари

Comentários


bottom of page