top of page

DIOR ОТКРИХА СЕДМИЦАТА НА ВИСШАТА МОДА С НАЙ-ПРИКАЗНАТА КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ THEATRE DE LA MODE

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


През 1945-1946 година големите френски модни къщи намират изобретателен начин да дадат нов тласък на френската мода – представят колекциите си кутюр под формата на кукли в пътуваща изложба под името Théâtre de la Mode, средствата за които се даряват за оцелелите от войната. Тази легендарна крачка спомага за повдигането на националния дух и новото начало след Втората световна война (повече за това вече сме разказвали тук).



Вчера Мария Грация Киури, вдъхновена от Théâtre de la Mode, представи колекцията висша мода есен-зима на Dior отново под формата на кукли, които по никакъв начин не противоречат на концепцията за кутюр – работата по моделите е огромен ръчен труд иизисква вирутозни умения. В допълнение нов кратък филм за колекцията на режисьора Матео Гароне (Dogman) представя колекцията онлайн.



За Dior резултатът от локдауна е колекция, вдъхновена от легендарните сюрреалистични женски образи на Дора Маар, Леонора Карингтън, Лий Милър. Колекцията може да се "побере в багажника" и е създадена в централата на Dior на Авеню Монтейн.



"Да мислиш за творчество, да мечтаеш, е нещо много хубаво, защото ти дава надежда за бъдещето", казва Киури. "Мисля, че изкуството в този момент е много важно".


Тъй като през този сезон модните ревюта са отменени, заради коронавируса, Киури възражда старата форма форма и я нарича Dior Around the World, която може да обиколи света, пренесена в багажник. А Матео Гароне прави филма, в който пренася зрителя във вълшебна гора.



"По време на локдауна видях много статии за дигиталния свят, но честно казано модата не е само дигитална. Тя не е нещо, което можете само да видите. Трябва да го докоснете, да видите изработката", обясни Киури. "По този начин можем да изпратим колекцията по целия свят на нашите клиенти".



Ателиетата за висша мода на Dior представят 37 модела, всеки от които е възпроизведен в 40% от оригинални размер. „Всички рокли са наистина модни рокли. Направихме ги в реални пропорции с истинския текстил, с истинското майсторство", казва Киури.



В парижкото ателие майстор шивачи с маски работят по ръкави с големина на салфетка и плисирани поли от шифон, които са абсолютно същите, каквито биха били, облечени не върху метална конструкция, а от клиентка Dior.



Филмът на Гароне, озаглавен „Митът за Диор“, извежда зрителя от къщи и го води към гора, населена с приказни същества като сирена, нимфи, жена, излизаща от гитантска черупка... Изображенията напомнят фентъзи филма на режисьора от 2015 „Приказка за приказките“. Двама близнаци пиколи пренасят дрехите в гората, а герои, включително каменна статуя на Венера, избират роклята на мечтите си, появявайки се в края, облечени в новите дрехи. "Наистина искахме приказка за вълшебната мечта за мода", казва Киури.


Това е нов опит в кариерата на 51-годишния Гароне, който стана много известен с триумфалния трилър "Гомора". Неговата интерпретация на "Пинокио" с участието на Роберто Бенини имаше изключително кратък живот, поради избухването на пандемията.


"Той не знае нищо за модата като цяло", казваКиури и отбелязва, че изолацията този сезон я насърчават да мисли извън кутията. „Мисля, че всеки трябва да изобрети начина си на работа.“



Стивън Джоунс създава няколко миниатюрни барети с воали като аксесоари на външния вид. Той действително е видял и Théâtre de la Mode, който се намира в Музея на изкуствата Мерихил в Голдендейл, щата Вашингтон, и приветства възможността да работи върху актуализирана версия на идеята.


„Изглежда най-прекрасното нещо, защото всичко около нас са лоши новини. Да има нещо, което е очарователно и прекрасно, и красиво, е стимулът, от който се нуждае светът. В моменти на голяма беда, се нуждаем от неща, които да ни развеселяват“, каза той.


Не можем да сме по-съгласни с тази идея – красотата ще спаси света:


bottom of page