top of page

ДАН ЛЕВИ, ДЕЙВИД ВОЙНАРОВИЧ И ПЪРВИЯ СУПЕРГЕРОЙ-ГЕЙ

Елена Миланова

Instagram: my_italian_days

Дан Леви, създател и звезда на Schitt’s Creek – малкият канадски сериал, който се превърна в глобална попкултурна икона, се появи на Met Gala облечен в тоалет на Loewe и дизайн на креативния директор на марката Джонатан Андерсън. Тоалетът му може да се опише и като първия костюм на супергерой-гей. На гърдите му се виждат очертанията на двама целуващи се мъже на фона на световната карта. Огромните ръкави напомнят ангелски крила и правят основната картина не толкова забележима на пръв поглед, но тя е важната.

Източникът на тази идея – целуващи се мъже на фона на карти на света – е заимствана от произведение на покойния мултимедиен артист и активист на LGBTQ Дейвид Войнарович. През 1984 година Войнарович, който умира от СПИН през 1992 година, вижда листче с хомофобска драсканица и създава свой отговор. На Fuck You Faggot fucker (1984) се виждат двама целуващи се мъже, съдържащи света и на фона на същия този свят, а снимки на негови приятели са поставени в четирите му края.

Тази творба е една от първите, с които Войнарович се бори с хомофобията. Заглавието е взето от самата драсканица, която намира и залепя под централното изображение на целуващите се мъже. Анонимните целуващи се мъже са архетипи, които носят историите на много лични съдби. За Войнарович да представя реалността, която обществото смята за подредена и приемлива чрез карти (какво по-точно и ясно от това!) е чест похват – той често ги преконфигурира, за да посочи безпочвеността, хаоса и произвола на създадените от човека граници.



В костюма на Дан Леви частта на омразата липсва, точно както и в сериала му, където героите живеят в техния малък свят, в който няма омраза и присъда към различното. Гледащият Дан Леви не се „храни“ с език на омраза, но в същото време това е почит към артисти като Войнарович, чийто живот е преминал в свят на борба и трудности.


За дизайна на Loewe рисунката на Войнарович е изработена от Cartier – ръчно прикрепените мъниста после намират мястото си върху блузата.

А връзката със супергероите? Връзката е, че такъв супергерой още няма и Леви и Андерсън си представят какво би носел такъв герой. За целта Андерсън се учи от най-добрите. Според мъдрите думи на известния дизайнер на костюми за супергерои на Pixar Една Моуд, той не добавя пелерина към тоалета на Леви, а вместо това избира тези големи ръкави, които вероятно могат да се изпробват и при полет. Възхитително!





bottom of page