top of page

ВНИМАВАЙТЕ ЗА РАФАЕЛО В ЛОНДОН

Updated: Oct 7, 2019



Raphael Cartoon, The Miraculous Draught of Fishes: Luke Chapter 5: Verses 1–11, by Raphael, 1515 – 16, Italy. Museum no. ROYAL LOANS.2. © Victoria and Albert Museum, London

Модерният човек тръгва на път и за една изложба, а за тази имаме една година да я организираме. Ако Великобритания не усложнят достъпа дотогава, от 3 октомври 2020 до 24 януари 2021, National Gallery в Лондон ще отбележи 500-годишнината от смъртта на Рафаело с огромна изложба. Неспособостта на Италия да се превърне в център на подобни събития (тази година много се изложиха с Леонардо, догодина пък с Рафаело), впечатлява. Фактът е, че Рафаело ще се събере в Лондон, а тук ще е периферна, за отбелязването на годишнината, дестинация, както стана и тази година с Леонардо. И сигурно е за добро. В крайна сметка това са творци, собственост на човечеството, не на конкретна нация.


Особеното на "Рафаело 500" е, че най-големите музейни и частни колекции, с подкрапата на Credit Suisse, изпращат 90 произведения в Лондон за изложбата. Така "с един куршум" ще може да се види най-ценното от Рафаело. Шедьоврите пристигат от Лувъра, Прадо, Уфици, Ватканските музеи плюс тези десет, които вече имат на Трафалгар скуеър: от "Санта Катерина д'Алесандрия" през трите мадони (на Алдобрандини, Макинтош и "Мадоната с гвоздеите") до портретът на папа Юлий II. Дори произведения, които са невъзможни за пренасяне (стаите на Рафаело във Ватиканските музеи), ще имат място в изложбата, благодарение на последните писъци на технологиите.


Рафаело Санцио е починал едва на 37 години, но е бил изключително продуктивен. Изложбата ще даде отговор на въпросите защо е бил пионер в историята на западното изкуство и защо творчеството му е актуално и сега.


Но "Рафаело 500" не се изчерпва с тези 90 произведения. В допълнение към тях, като добавена стойност на изложбата в Лондон, ще бъде представена и работата му като многостранен, "мултимедиен" артист. Тоест, ще могат да се видят и творби по негови дизайни – скулптури, гоблени, килими, щампи, предмети на приложното изкуство и др. Плюс свидетелствата за интересите му в архитектурата, археологията и поезията.


Това си заслужава един уикенд в Лондон, нали?



Докато чакам Рафаело в Лондон, съм си набелязала палата Колонна в Рим.




Comments


bottom of page