top of page

ИТАЛИЯ ПАК ЩЕ ИМА БЕЗПЛАТНИ ДНИ В МУЗЕИТЕ



От 6 октомври всички държавни музеи в Италия могат да бъдат посетени безплатно всяка първа неделя от месеца.

Тази инициатива, „Неделя в музея“, стартира през 2014 година, а през 2018 беше частично прекратена от бившия министър на културата Алберто Бенисоли, който беше казал, че безплатните музеи са подценяване на местните забележителности. Сега входът е отново отворен. На сайта на министерството на културата можете да видите пълния списък музеи по региони.

Сред музеите и археологическите паркове, които могат да се посетят гратис в Рим например, са Националната галерия за модерно и съвременно изкуство, Националните галерии за антично изкуство, Музеят на цивилизациите, Галерия Боргезе, Националният музей на Кастел Сант'Анджело, Археологическият парк на Колизеума, Националният римски музей, Археологическият парк на антична Алпия, баните на Диоклециан, пирамидата на Кай Цестио, и баните на Каркала.

Разбира се, става въпрос за постоянни експозиции, не за гостуващи изложби, а някои все пак ще изискват резервация ( напр. Музеят на Тайната вечеря на Леонардо). Други, като например музеите на замъка Сфорца, просто намаляват цената на входа за въпросната неделя на 5 евро.

Всичко това е хубаво, но не знам дали е повод за чак такава радост – пред основните музеи и забележителности в този ден има такива опашки, и те вървят толкова бавно, че според мен е най-добре човек да си плати билет и да си резервира предварително вход, отколкото да чака четири часа пред Колизеума или Уфици. Човек трябва да си избира битките, а тук определено ползата е по-скоро в по-периферните музеи и ахреологически обекти, пред които по принци няма толкова наплив.



Commenti


bottom of page